Son Filmler :

Yeni Alkol Yasağı İle İlgili 17 Gerçek

Yeni alkol kısıtlamaları meclisten geçti. Gece 22:00 ile sabah 06:00 arasında perakende alkol satışını yasaklayan bu kanunla ilgili sosyal medyada çok yoğun tartışma yaşandı.
Gece 22:00 sabah 06:00 arası perakende (tekelcilerde) alkollü içki satışının yasaklandığı kanunun meclisten geçmesi internet kullanıcılarının yoğun tepkisi ile karşılaştı.

Kanun alkol satışı ve promosyonu alanında bir sürü yenilik getiriyor. Kanunun en çok tartışılan maddesi son anda taslağa giren gece alkol satış yasağı uygulaması oldu.



1. 22:00'DEN SONRA SATIŞ YASAĞI
Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak.
Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak. Alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 5 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar ceza verilecek.

2. REKLAM VE PROMOSYON YASAĞI
Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti, alkolsüz içki ve sair ürünlerde; alkolsüz içki ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti de alkollü içkilerde kullanılamayacak ancak ihraç amaçlı üretilenlerde bu hüküm uygulanmayacak.
İhraç amaçlı üretilenler hariç olmak üzere; alkollü içki kategorisindeki ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen alkolsüz içkilerde; içeriğinde alkol kalmış içeceklerin ambalajları üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmış ise bu husus tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.
Bu fıkralara aykırı hareket edenlere de 100 bin TL'den az olmamak üzere, yasaklara aykırı olarak piyasaya sürülen malların değeri kadar ceza kesilecek.

3. ALKOL TÜKETİM YAŞI 18
Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak. Buna aykırı hareket edenlere, para cezasının yanı sıra, çocuğun sağlığının tehlikeye sokulması halinde, TCK'nın "Sağlık için tehlikeli madde temini" başlıklı 194. maddesi hükümleri uyarınca 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

4. YOL KENARLARINDA, OKUL YAKINLARINDA SATILAMAYACAK
Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere; otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak. Aykırı hareket edenler, 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar ceza ödeyecek.


5. ABDULLAH GÜL VETO EDEBİLİR
Kanunun meclisten geçmesi ile gözler Cumhurbaşkanlığı makamına çevrildi. Abdullah Gül'ün yasayı abartı bularak veto etme ihtimali bütün sosyal medyayı ayağa kaldırmış durumda. Ama Abdullah Gül'ün veto etmesi pek olası gözükmüyor.


6. ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANLARA HAPİS CEZASI GELDİ

Yapılan tespit sonucunda, 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınacak. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0,21 olarak uygulanacak. Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle ehliyeti geri alınan kişiye, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde; ikinci defasında 877 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak. 3 veya 3'ten fazlasında ise bin 407 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl geri alınacak. Yapılan tespit sonucunda, 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücü ayrıca 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Hususi otomobil sürücüleri bakımından 0,50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0,20 promilin üzerinde alkollü sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi halinde ayrıca TCK'nın ilgili hükümleri uygulanacak.


7. BEHZAT Ç. DEVAM ETSEYDİ RAHATÇA İÇKİ İÇEMEYECEKTİ

İçki konusunda oldukça rahat davranan ve bu konuda çok eleştirilen Behzat Ç. bu yeni kanunla artık dizide içki içemeyecekti. Bu kanunla Behzat Ç.'nin bitmesinin aynı döneme gelmesi bir şans oldu. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilemeyecek. Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamayacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 5 bin TL'den 200 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.


8. EN ÇOK TEKEL BAYİLERİ VE GECECİLER ETKİLENECEK

Kanunun perakende satışı yasaklaması en çok tekel müşterilerini ve gececileri etkileyecek. Ürün satışlarının düşmesinden endişe eden alkol üreticileri nasıl stretejiler belirleyecekleri üzerinde çalışıyorlar. Fiyat arttırılması en kötü senaryo olarak ortaya çıkıyor. Perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin tabelaları, yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde bu hükümlere uygun hale getirilecek.


9. SİGARA GİBİ İÇKİ PAKETLERİNE DE UYARILAR GELİYOR
Sigaralarda görmeye alıştığımız uyarı resimleri artık alkollu içeceklerde de olacak. Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak. Uyarı mesajlarını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak. Uyarı mesajlarının şekli, boyutu ve içeriği; Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunca belirlenecek. 


10. ARAÇ SÜRERKEN SİGARA İÇİLEMEYECEK

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasak olacak. Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilecek. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanunu'nun cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak verilecek. Aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de işyeri 10 günden 1 aya kadar kapatılacak.


11. SİZİN ARACINIZI BAŞKASI ALKOLLÜ SÜRSE SİZE DE AYNI ORANDA CEZA VERİLECEK
Kanuna göre, sürücü belgesi olmayanların, sürücü belgesi geçici ya da tedbiren geri alınanların, sürücü belgesi iptal edilenlerin, araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti halinde, bu kişilere bin 407 lira idari para cezası verilecek. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri alan sürücüler ile alkollü sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasak olacak. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla kollukça teknik cihazlar kullanılacak.


12. İÇKİ FİYATLARI ARTABİLİR

Gece 22:00'den sora satışın yasak olması prime time'da televizyonların kapalı olması gibi bir şey. İçki şirketlerinin en büyük müşterileri o zamanlarda alışveriş yapıyorlar. O sebeple içki satışlarında ciddi bir düşüş yaşanacağı kesin. Alkol üreticileri bu düşüşten uğradıkları zararı fiyata yansıtarak aşmaya çalışacakları için içki fiyatlarında artış olma ihtimali yüksek. Şişe gene müşteride patlayacak gibi gözüküyor.

13. BU YASA ÖNCEDEN ÇIKSA TEKEL SAVAŞLARI YAŞANMAYACAKTI
Tekel savaşları adlı video ile ünlü olan, sosyal medya kahramanı Ahmet Abi'nin gece içki satış yasağına tepkisi merak ediliyor. Çünkü Ahmet Abi'nin tekel savaşlarını yaptığı zamanlarda bu yasak olsa tekel savaşları yaşanmamış olacaktır.


14. ALKOLLÜ RESTORAN SAHİPLERİ ALTTAN ALTTAN SEVİNİYORLAR

Gece alkol yasağının sadece perakendeye yasaklanması, alkollü içki satan mekanların ve barların yüzünü güldüren bir olay oldu. Gece müşterilerinin artması bekleyen mekan sahipleri alttan alta ne gibi değişiklikler olacağını merak ediyorlar. Rakı, balık, fasıl üçlüsünün önlenemez yükselişi devam ediyor.


15. UYUŞTURUCU ALARAK ARAÇ KULLANANA AĞIR CEZA

Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınacak.

16. MÜZİK FESTİVALLERİ VE SANAT FAALİYETLERİ DARBE YİYECEK

Alkol üreticilerinin sponsor oldukları müzik ve sanat festivalleri artık yapılamayacak veya çok zora girecek. Eğlence sektörünün alkol üreticileri gibi bonkör sponsorları bulmaları çok zor gözüküyor. Bunun yanında pek çok sinema filmi, kısa film desteksiz kalacak.

17. ALKOL ÜRETİCİLERİ DAHA AGRESİF OLACAKLAR
Alkol satışının düşmesi ile eski karlı günlerini aramaya çalışacak olan alkol üreticileri daha agresif pazarlama stratejileri deneyecekler. Bazı Türk alkol üreticileri yurt dışı pazara daha ağırlık verecek.
Share this article :

+ yorum + 1 yorum

12 Eylül 2020 09:39

Rakı fiyatlarını mı merak ediyorsunuz? Tıklayın: rakı fiyatları 2021

Yorum Gönder

http://www.facebook.com/BBYMDN
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Film,Bilgi,ve Dahası ! - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger Template