BU DÖKÜMANI WORD DOSYASI OLARAK İNDİRMEK İÇİN
TIKLAYIN
MEYVELER VE YARARLARI
Hangi meyve neye iyi gelir? Hangi hastalık için nelerin karışımları
önerilir? İşte cevapları:
Jay Kordich adlı Amerikalı, 1948 yılında mesane kanserine yakalandı...
Hastalığın geldiği aşamayı gören doktorların "İyileşmesi mucize olur"
dediği Kordich, taze meyve - sebze suyu terapisini kullanarak hastalığını
yendi. Ve reçetelerini "Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri" adlı
kitapta topladı. İşte bazılarının mucizevi yararları:
- İncir: Bağırsakları çalıştırır, enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır.
- Elma: Böbreklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
- Kayısı: Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır.
- Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir.
- Vişne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir.
- Greyfurt: Sindirimi uyarır. Diş etlerinin kanamasını azaltır, soğuk algınlığına iyi gelir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürür.
- Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım eder.
- Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırır.
- Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.
- Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu'nca tavsiye edilmiştir.
- Karpuz: Kabuğundaki çinko, iktidarsızlığa iyi gelir. Böbreği temizler.
- Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür.
- Armut: Kalp - damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.
- Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün boyunca ağza iki çilek atılması önerilir.
- Sivribiber: Şişkinliği azaltmada faydalıdır. Saçlara, tırnaklara ve cilde çok iyi gelir.
- Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.
- Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sağlıklı bir cilt verir, erkeğin cinsel gücünü artırır.
- Havuç: Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.
- Salatalık: Kasları gençleştirir. Deri hücrelerine elastikiyet verir.
- Sarımsak: Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Bazı mide kanserlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
- Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır. Baş ağrısına karşı elma ile kereviz
- Uykusuzluk: Havuç ve kereviz sapının suyunu karıştırın.
- Sakinleştirici: Havuç ve lahana suyunu karıştırın.
- Sindirimi kolaylaştırıcı: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu.
- Yorgunluk: Tek başına havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sıkılmış meyve suyu.
- Grip: Bir bardak kızılcık suyu ya da elma + kızılcık, elma + üzüm + ananas suyu.
- İktidarsızlık: Lahana, brokoli, kıvırcık yapraklı lahana suyu.
- Sigara dumanı: Kereviz ya da çilek suyu.
- Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid kan damarını ve kılcal damarları güçlendirir. Ezik ve çürükler daha çabuk iyileşir.
- Kabızlık: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir. En çok işe yarayan meyve suyu ise elma + armuttur.
- Ağrıyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz karışımının suyu.
- Mide asidi: Havuç + salatalık + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yatıştırmaya yardım eder.
- Hemoroit: İçinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor. Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu.
- Boğaz ağrıları: Turp + limon.
- Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu.
- Baş ağrısı: Elmayla birlikte karıştırılan kereviz suyu.
Tüketirken bunlara dikkat Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç,
sebze ve meyvelerin insan hayatında bir ilaç kadar önemli olduğunu söyledi.
Saraç, günde yarım kilo sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak,
dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Besin değerinin kaybolmaması
için sebzeler az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarında
zeytinyağıyla pişirilmelidir. Havucu rendelemek B ve C vitaminlerinin
kaybolmasına yol açar. Ayrıca sebze ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmaması
için kalın doğramak gerekir. Meyveler tok karnına değil, aç karnına ya da
yemekten 2 - 3 saat sonra tüketilmelidir.
NE İÇTİĞİMİZİ BİLİYOR MUYUZ?
Uluslararası standartlara ve Türk Gıda Kodeksi'ne göre meyve
suyu ve benzeri içecekler, içerdikleri meyve oranına göre üç gruba
ayrılmaktadır: Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecek. Bununla beraber,
tüketicinin bilgi eksikliğinden faydalanan bazı firmalar, ürettikleri meyve aromalı
ve toz içecekleri de bu üç gruptan birine dahilmiş gibi göstererek pazara
sunmaktadır.
MEYVE SUYU: İçerdiği meyve oranı, %100 olan içecek grubudur. Hiçbir katkı
maddesi kullanılmadan üretilmektedir. %100 saf Dimes Domates suyu %100 saf
Dimes Elma suyu, bu grupta yer almaktadır.
MEYVE NEKTARI: Meyvenin çeşidine göre, %25 %50 oranında meyve içeren gruptur. Gıda
kodeksi'ne göre bu oran, portakal nektarında %50, şeftali nektarında %40,
kayısı nektarında %35, vişne nektarında %30 ve limon nektarında %25'tir. Meyve nektarı,
doğallığı ve rahat içimiyle tüm dünyada tüketimi en yaygın olan sıvı gıda
maddesidir.
MEYVELİ İÇECEK: İçerdiği meyve
oranı, en az %10 olan içecek grubudur. Serinletici özelliğe sahiptir. Dimes,
Nobel markasıyla, şeftalili, portakallı, vişneli ve kayısılı içecek
üretmektedir.
MEYVE AROMALI İÇECEK:
%10'un altında meyve içeren, geri kalanı su ile tamamlanan
içecek grubudur. Koku ve renk maddeleri ilave edilerek üretilmektedir. Meyvenin
yalnızca kokusunu taşır. Dimes ürünleri arasında meyve aromalı içecek yoktur.
TOZ İÇECEK: Tat, koku ve
renklendirici boya maddeleri ile yapılan, su ile karıştırıldıktan sonra
tüketilen içecek grubudur. Doğal olmayan bir çok katkı maddesi ilave edilerek
üretilir.Dimes ürünleri arasında toz içecek yoktur.
Meyve Suları: Ana Grup olarak Tetra Pak ve şişeli
Meyve suları olup, Tetra Pak mamulleri kendi içerisinde 1/5; 1/4; 1/2 ve 1/1
kg'lık ambalajlarda değişik ebatlarda piyasaya sunulmuştur. Cam şişeler ise 1/1
kg, 250cc. ve 200cc. olmak üzere üç ayrı edatta piyasaya verilmektedir.Meyve
suyu cinsleri; Vişne, Kayısı, Şeftali, Elma, Portakal, Karışık ve Domates gibi
çeşitler olup, üstün kalite ve lezzetleri ile piyasanın içilen meyve sularıdır.
Meyve Konsantreleri: Elma, Vişne olup firma kendi
ihtiyacı dışındaki ürünlerini yurtiçinde diğer firmalara da satmakta ve yurdışı
ülkelere ihraç ederek ülkeye büyük ölçüde döviz kazandırmaktadır. Özellikle
ihraç ürünlerinden olan Elma Suyu Konsantresi, yıllık 10.000 ton gibi önemli
bir hacmi kapsayan en büyük ihraç kalemidir.
Meyve Püreleri: Şeftali, Kayısı püreleri olup,
şirketimizin kendi ihtiyacı için üretildiği gibi, yurtiçindeki diğer meyve suyu
üreticilerine de satılmaktadır. Ayrıca, yurtdışındaki firmalara meyve püreleri
ihraç eden firmamız ülkemize büyük oranda döviz kazandırmaktadır. Özellikle
aseptik ambalajlarda dolum ve ihraç imkanlarının oluşu, ihracatta AROMA'ya
avantajlar sağlamaktadır
MEYVE SUYU
Meyve suyu ve türevi içecekler,
Türk Gıda Kodeksine göre içerdikleri meyve suyu oranlarına göre 3 ana gruba
ayrılmaktadır.
- Meyve suyu (Doğal meyve suyundan elde edilen hiçbir katkı maddesi içermeyen içeceklerdir)
- Meyve nektarı (Meyvenin cinsine göre %25 ile %50 meyve suyu içeren içeceklerdir)
- Meyveli içecek (Meyvenin cinsine göre %3 ile %30 meyve suyu içeren içeceklerdir)
Ayrıca Alkolsüz içecekler tebliğine göre meyve aromalı içecekler grubu
bulunmaktadır.
Elma
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: A1, B1, B2, C ve E
- Elma suyu yemeklerde içildiğinde, alınan yağların vücutta birikmesine engel olur.
- Bedensel ve zihinsel yorgunlukların giderilmesinde etkin rol oynar.
- Romatizma, gut ve mide rahatsızlıklarının (Gastrit, Ülser) panzehiridir.
- Elma suyunun içindeki bitki besinleri, kalp ve akciğer kanseri rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Damar sertliğini önler, kan basıncını düşürerek tansiyonun yükselmesine engel olur.
- İlave şeker içermediği için, şeker hastaları tarafından da doktor kontrolünde tüketilebilir.
Şeftali
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: A, B, C ve betakaroten
- Vücutta A vitaminini oluşturan temel madde olan betakaroten, şeftalide çok zengin miktarda bulunur
- Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir
- Antioksidan özelliğiyle toksik maddelerin vücuda vereceği zararları önler
- Sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar, uykusuzluğu giderir
- Doğal yollarla hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemine yardımcı olur
- Gece körlüğünü önleyici özelliğine sahiptir
Portakal
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: C, B ile fosfor ve diğer mineraller
- Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacının % 80'ini karşılar
- Kanı tazeleyerek vücudu zindeleştirir
- İçerdiği B vitamini ve fosfor sayesinde sinirleri kuvvetlendirir
- Mide enzimlerinin artmasını sağlayarak, hazmı kolaylaştırır
Vişne
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: A, C ile elma ve limon asit
- Ateşli hastalıklardan sonra asitleşen kanı temizler
- Susuzluğu giderdiği gibi, vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasında da etkin rol oynar
- Mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasını sağlar
Kayısı
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: A, E1, B1 ve B3 ile demir, fosfor, magnezyum ve potasyum fosfor
- Kayısı, doğal lif açısından çok zengin bir meyvedir
- Aspirinin hammadesi olan doğal salikilat içerir
- Sinirleri kuvvetlendirir, ses kısılmalarını önler
- Kansızlığı önler, kan yapımına yardımcı olur
- Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olarak gelişmesinde önemli rol oynar
Ananas
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: C ile kalsiyum, potasyum, demir ve manganez mineralleri
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kemik ve eklemlerdeki kireçlenmeyi önler
- Alerjilere karşı korunma sağlar
- Kemiklerin düzgün ve sağlam gelişmesinde etkin rol oynar
- Dolaşım sisteminin düzenli çalışmasında ve dokuların yenilenmesine yardımcı olur
Kuşburnu
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: C, P, B1, B2, E ve K ile kalsiyum, sodyum ve magnezyum mineralleri
- Doğada en fazla C vitamini bulunduran meyvedir
- Etkili bir kan temizleyici ve ateş düşürücüdür
- Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır
- Vücudun direncini arttırır, gelişmeyi destekler
- Sindirim sistemiyle ilgili hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar
Mango
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: A ve C ile; potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali
- Hücrelerin yenilenmesinde etkin rol oynar
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur; vücuda zindelik verir
- İçerdiği A vitaminiyle kalbin dostudur
Domates
- İçerdiği vitamin ve diğer faydalı maddeler: C ve E ile potasyum ve diğer mineraller
- Kan basıncının düşürülmesinde etkilidir
- Prostat kanserine yakalanma riskini azaltır
- Vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan bir madde olan likopen, domateste bol miktarda bulunur
- Hazmı kolaylaştırıcı ve vücudun su tutmasını önleyici özelliğe sahiptir
ÜLKEMİZDEN BULUNAN
BAZI MEYVE SULARI ÜRETİCİLERİ
Duruk Meyve Suları ve Petrol Ürn.Tic. San. Ltd. Şti.
AROMA Bursa Meyve Suları ve Gıda Sanayii A.Ş.,1968 yılında Bursa'nın
Gürsu ilçesinde yaklaşık 75.000 m2 arsa üzerine kurulmuştur.
Kuruluş amacı, özellikle Bursa
yöresinin bol, lezzetli meyvelerini değerlendirmek ve yine ülkemizin değişik
yörelerindeki meyveleri işlemek olmuştur.
İşletmeye açıldığı günden bu yana
"Kaliteden ödün vermeme"yi prensip olarak sürdürmüştür.
Çok ortaklı olarak kurulan
şirkette, 1991 yılında Duruk Grubu çoğunluk hisseyi alarak yönetime geçmiştir.
1991 yılında başlayan yatırım hamlesi
ile daha önce 20.000 ton olan meyve işleme kapatisesi 100.000 tona çıkarılmış
ve şirket satışları 10 kat artarak, yıllık 50 Milyon şişeden 500 Milyon şişeye
çıkmıştır.
Aroma
1991 yılında başlayan yatırım hamlesi ile daha önce 20.000 ton olan meyve
işleme kapatisesi 100.000 tona çıkarılmış ve şirket satışları 10 kat artarak,
yıllık 50 Milyon şişeden 500 Milyon şişeye çıkmıştır.Özellikle ihracatta
500.000 $ oranındaki hacim, 15 Milyon $ seviyelerine ulaşarak ülke ekonomisine
önemli ölçüde döviz kazandırmıştır.
Ürettiği her türlü mamul ve yarı mamulü ihraç eden AROMA, mevcut sınai tipi meyveleri
değerlendirerek, bu alanda ülke tarımına ve yurt ekonomisine büyük hizmetler
vermektedir.
AROMA, bugüne kadar gerek
yurtiçi ve gerekse yurt dışında sağladığı güven ve kalite üstünlüğünü her zaman
korumuştur. Şirketin devam eden başarılarının, daha büyük ciro ve ihraç
hedeflerine ulaşacağı inancı ile bütün çalışanları AROMA için hizmet yarışındadırlar.
AROMA Bursa Meyve Suları ve Gıda Sanayii A.Ş.,1968 yılında Bursa'nın
Gürsu ilçesinde yaklaşık 75.000 m2 arsa üzerine kurulmuştur.
Kuruluş amacı, özellikle Bursa yöresinin bol, lezzetli meyvelerini
değerlendirmek ve yine ülkemizin değişik yörelerindeki meyveleri işlemek
olmuştur.
İşletmeye açıldığı günden bu yana "Kaliteden ödün vermeme"yi prensip olarak sürdürmüştür.
Çok ortaklı olarak kurulan şirkette, 1991 yılında Duruk Grubu çoğunluk
hisseyi alarak yönetime geçmiştir.
1969 yılında kurulan şirket 1984 yılından itibaren, AKMAN HOLDİNG
bünyesinde ERSU Meyve ve Gıda Sanayi A.Ş. adıyla meyve suyu, meyve suyu
konsantresi ve püreleri, domates salçası ve plastik varil üretimi alanlarında
faaliyet göstermektedir.
Ersu sürekli yaptığı yatırımlarla ürünlerini uluslararası kalite
standartlarına ulaştırmıştır ve 1999 yılında ISO 9000 belgesini almıştır.
Ereğli'de bulunan Ersu tesisleri, Türkiye'de bütün meyve suyu ve
konsantresi çeşitlerini üretebilen tek tesis olup, yılda 200 bin ton meyve
işlemekte ve üretilen ürünün %80'lik kısmı ihraç edilmektedir.
Ersu 1998 yılı başında Niğde'de AKSU Tesislerini işletmeye açmıştır. Bu
tesislerde elma konsantresi, üzüm konsantresi ve plastik varil üretimi yapılmaktadır.
Ersu, yurt içi satışta baştan beri toplu tüketim alanlarını
hedeflemiştir. Şu anda 8 Bölge Müdürlüğü ve
168 adet değişik noktada oluşturduğu bayilikler kanalıyla satış
gerçekleştirilmekte, bayilik ağının genişletilmesi planlanmaktadır.
Ersu, Ar-ge için 1998 yılında 600 bin USD, 1999 yılında 750 bin USD'lık
yatırım gerçekleştirmiştir. Ersu'da meyvenin bahçede yetiştirilmesi aşamasından
itibaren meyve suyu dolumuna kadar Ar-ge işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Ersu, bu konuda oluşturduğu denek bahçeler için 1998 ve 1999 yılları
içinde 400 bin USD, çürük tayin edici HPLC ve patulin giderici üniteler için
yaklaşık 1.500.000 Euro harcama yapmıştır. Ersu, aynı zamanda meyve suyu
teknolojisi, makine ve ekipmanları, know-how ihracatı da gerçekleştirmektedir.
Bu şekilde İran'da, Hindistan'da, Çin'de anahtar teslimi modernizasyon şeklinde
bir çok tesis kurmuştur.
Ersu, Temmuz 1999 da domates-salça Üretim hattını işletime açmıştır. 2
milyon dolarlık bir yatırım ile gerçekleştirilen bu tesiste 25.000 ton domates,
5000 ton salça üretilmektedir.
Ersu, Akman Holding'e ait diğer fabrikalara satılması ve plastik varil
dar boğazının rahatlatılmasını amaçlayarak 1998 yılının Şubat ayında Akplast
plastik varil hattını faaliyete geçirmiştir. Yılda 150 bin adet gıda normlarına
uygun varil üretilmektedir.
Ersu Türkiye'de tüm meyve suyu ve konsantresi çeşitlerini üretebilen tek
tesistir. Ersu'nun dahil olduğu Akman Grubu,konsantre üretimi ve ihracatında
liderdir. Daha önce anahtar teslimi İran'da kurulan iki tesis ve Çin'de
kurulmakta olan fabrika ile Türkiye'de meyve suyu üretim teknolojisini ihraç
eden tek şirkettir. Sahip olduğu ultrafiltrasyon (konsantrenin
berraklaştırılması), color adsoption (renk açma), derin dondurma ve şoklama
özellikleriyle gelişmiş laboratuar olanakları sayesinde Avrupa standartlarına
ve Codex'e tam uygun üretim yapar.
Dünya piyasaları ile yakın ilişki ve bağlantısı nedeniyle iyi fiyatlar
ile ihracat olanağı yaratan Ersu, Hartog Foods, Dinter ve C.A.S., gibi meyve
suyu endüstrisindeki dünya devlerinin başlıca tedarikçisidir.
Bu firmalar için bir Ersu standardı oluşmuştur.
İç piyasada, CODEX'in devreye girmesinden sonra, kapasite arttırıcı ve
modernizasyona yönelik yatırımları nedeniyle konsantre ihracatında ve meyve
suyu pazarında giderek artan pazar payına sahiptir. Gerek Konya-Ereğli, gerekse
Niğde-Aksu Fabrikası'nın, yeri nedeniyle başta elma olmak üzere Türkiye'nin en
kaliteli meyve üretim bölgelerine yakın olma avantajına sahiptir.
Sahip olduğu hijyenik standartlar nedeniyle, yabancı bebek maması
üreticilerinin Türkiye'de fason üretim yaptırdığı tek tesistir.
Satışlarının artmasına paralel olarak, ucuz ve kaliteli meyve alımının
giderek artması ve modern teknolojiye yönelik yatırımları nedeni ile karlılığı
giderek yükselmektedir.
ÜZÜM SUYU VE ŞARAP UYUMU
Beyaz ve kırmızı şarapları değişik ısılarda saf üzüm suyu
ile karıştırıyorum. Biliyorum şarabın şeker, tanen ve asidile dengesine
müdahale ediyorum ama tatlı şarap severlere şiddetle tavsiye ederim, özellikle
kırmızı şarabı soğutup az miktarda üzüm suyu karıştırdığınızda nefis bir tat
elde ediliyor. Üzüm sularını Kavaklıdere, Elit ve Taskobirlik markalarıyla marketlerde bulabilirsiniz. Ben
buna "Üzüm kokteyl" adını verdim. Gusto okurlarıyla paylaşmak istedim.
Deneyin bakalım sevecek misiniz?
Trakya yöresinin üzümleri
Gusto yemek ve içki kültürü dergisi elime geçtiğinde çok
sevindim ve incelemeye başladım. Kültür olarak eksikliği bulunan içki ile
ilgili bir alan üzerine yazılmış bir yazının burada değerlendirileceğini düşünerek
yazıyorum. Biz beyaz Türkler olarak içtiğimiz zaman sanki Türklüğümüz onaya
çıkacakmış gibi abanarak anlatmaya başlarız. Çok içmek değil, içmesini bilmek
gerekir diye düşünüyorum.
Yaz tatillerimi adalarda. özellikle Bozcaada ve Gökçeada'da
geçirmem üzüm ve şarap ile ilgilenmemi sağladı. Doğduğum ve büyüdüğüm yerler
Niğde ve çevresi. Bu yüzden çocukluğum bağlar içinde geçti. Bağbozumu zamanı,
pekmez yapılacak, köfter yapılacak, köyde Eylül telası bunlardı. Bağbozumunda
bağlardan eşeklerle taşınan küfeler üzümle doldurulur, kurutulacak olanlar
bağın etrafında salkımlar halinde serilirdi. Bağı olan evlerde bir hafta
boyunca üzümler kaynatılır, ezilir, sıkılır, kurutulur.
Çocukken benim boyumdan büyük olan bu havuzlarda üzümler
ezilir, suyu toplanır, kaynatılırdı. Dizler de bu büyük şenlikte eşeklerle
gezdiğimiz, büyük bir alanda koşturduğumuz için mutlu olurduk. O günlerden
beri ve de şimdi bir şarapevi sahibi olarak Trakya yöresi üzümlerine ve
tatlarına nedense biraz soğuk bakıyorum. Trakya yöresi üzümlerinden elde edilen
şaraplar, ağızda dolgunluk veren, doyuran bir tat bırakmamakta. Şarap dilimize
ve damağımıza dokunduğu an tat veriyor, kendini kabul ettiriyor fakat o temas
bittiğinde tadı unutuyorsunuz. Ama Anadolu'nun yarattığı şaraplar
"buradayız, köklüyüz" dercesine etli, dolgun bir tat vermektedir.
Geçmişten bir çok tadı burada bulabiliyorsunuz. Etli ve dolgun oluşlarının sebebi
bundandır diye düşünüyorum. Havasını,
suyunu Anadolu üzümlerinin şaraplarında bulmak mümkündür.
Şarap tadında ve doygunluğunda günlerde görüşmek ve
yazışmak dileğiyle...
Meyve şarapları ile ilgili iddialar
Derginizin Mart 2003 sayısının akıncı sayfasında
"Meyve şarapları geliyor" başlıklı yazıda verilmiş olan bilgilerin
büyük bir kısmı yanlış ve gerçeklerden uzaktır.
- Denizli'nin Bekilli ilçesinde üretilen şaraplar meyve şarabı değildir. Bunlar "mistel" denilen, meyvenin etil alkolle karıştırılması sonucunda elde edilen ve alkol oranı yüzde 17, 18'lere varan içkilerdir. Bir içkinin şarap olabilmesi için maya ile fermente edilmesi gerekmektedir. Yazınızda bahsi geçen "mistel" ise, şarap değildir. Ayrıca sizin gibi kalite ve doğru haberi on planda tutmaya çalışan bir derginin okuyucularını doğru bilgilendirmesini beklerdik.
- Yine derginizin aynı sayfasında toz aromalarla yapılmış "köy üretimi" sahte meyve şarapları olarak bahsedilen yer, meyve şaraplarım Türkiye'ye tanıtan Şirince köyüdür. Bu köyde 1997 yılından beri üreticisi ve sahibi Alman olan Helmut Krausser'in. meyvenin kendisinden ve tamamen doğal olarak üretilen meyve şarapları vardır. Fabrikamıza ait neredeyse 12-13 çeşit meyve şarabı vardır. Bu konuda da fabrikamız bir ilk ve oncudur. Bu köyün adım kullanarak rant ekle etmeye çalışan bazı sahtekârların piyasaya sürdüğü bahsedilen toz ile karışık olan şaraplar, asla Şirince köyünün tamamına mal edilemezler. Kaldı ki meyve şaraplarını ve üretim teknolojilerini reklamını yaptığınız üreticilere de tanıtan Helmut Krausser ve fabrikamızdır.
- Yine aynı yazıda, Yazgan firmasına ait olan şarapların şeker eklenerek mayalandırıldığı yazılmıştır. Eğer bu, firmanın verdiği bilgi ise, bu resmen kendi kendine yapılmış bir suç duymuşudur. Çünkü Tekel kanunlarına göre mayalandırma sırasında şeker eklemek kesinlikle yasalara aykırıdır.
Fabrikamız her yönüyle ve bütün bilgilere açık olan bir
işletmedir. Arzu edenler üretimi ve üretimdeki titizliği görebilirler. Türkiye'de
bu kadar çok çeşit ve yüksek kalitede meyve şarabı üreten başka hiçbir fabrika
yoktur. Bizim amacımız Türkiye'de dürüst olarak iyi kalitede olan ürünleri
sunmaktır. Türkiye'de "Gourmet Magazin Yayıncılığı" konusunda seçkin
bir yer edinmeye çalışan derginizin, emin adımlarla yoluna devam edebilmesi
için önce doğru bilgilenmek ve sonra da okurları bilgilendirmekten geçeceği
kesindir. Fabrikamız her yönüyle açık olan bir işletmedir. Arzu edenler üretimi
ve üretimdeki titizliği görebilirler. Burada ne yazık ki, bilerek ya da bilmeyerek
hem yanlış bilgi verilmiş, hem de köyde dürüst üretim yapan kişi ve kuruluşlara
gölge düşürülmüştür.
Bu doğrular ışığında, derginizin gelecek sayısında gerekli
düzeltmeleri ve doğru bilgilerin yazılacağını umut ediyoruz.
Gusto'nun notu:
"Meyve şarabı" olarak piyasada satılan ürünlerin
yasalarımıza göre gerçekte hangi kategoride bulundukları, şarapçılığımızı
denetlemekle görevli Tarım Bakanlığı'na ait bir konudur. Gusto'da ise gazetecilik
yapılmaktadır, müfettişlik yada kontrolörlük değil. Meyveden elde edilen
şarapların dergimizde meyve şarabı olarak nitelendirilmesi doğaldır. Meyveden
yapılan alkol ilaveli bir mistel şarabıyla sadece meyve suyunun fermantasyonuy'la
yapıları bir meyve şarabî arasında hammadde açısından bir fark yoktur. Kaldı ki
"Şarap değildir"' iddiasında bulunduğunuz "Mistel", tüm
dünya literatüründe bir şarap :ürü olarak kabul görmektedir, "Mistel
Şarapları" diye kategorize edilir. Öte yandan, Şirince köyünde sahte meyve
şaraplarının yapıldığını kabul ettiğinize göre, firmanız bu tür bir üretimle
suçlanmadığı halde, bunu niye üzerinize alındığınızı anlayamadık
Gusto, ciddi ve saygın üretim yapan her şarap üreticisinin
ürünlerine sayfalarında yer vermekte, tadımlarını yaparak izlenimlerini
yayınlamaktadır. Ürünlerine güvenen tüm üreticiler Gusto'ya numune yollayarak
ürünlerini şarap seven kitlelere duyurmaktadır. Firmanızın ürünlerinin iki yıl
boyunca Gusto'ya gönderilmemiş olması da bizim açımızdan dikkat çekici bir görünüm
arzetmektedir. "Yasalara uygun ve yüksek kalite" olarak nitelediğiniz
şaraplarınızın degüstatif özelliklerini de şarap sevenler bilmek
isteyeceklerdir.
Rakibiniz olan firmalarla ilgili iddialarınızın muhatabı
ise, o firmaların bizzat kendileridir. Onlardan gelecek açıklamaları da bu
sütunlarda yayınlamaya açığız.
KAPADOKYA
Dengeli,
dolgun
Turasan
Öküzgözü-
Boğazkere 1999
|
KAPADOKYA
Dolgun, adeta yağlı
Turasan
Seneler 1997
beyaz
|
KAPADOKYA
Sivri,
tırmalıyor
Turasan
Seneler 1997
kırmızı
|
TEKİRDAĞ
Vanilyamsı,
hafif
Antik
Kırmızı
2001
|
Diyarbakır'ın Bogazkere üzümlerinden
yapılmış ve bir yıl kaya oyma kavlarda dinlendirildikten sonra şişelenmiş. Canlı yakut renkli. Vişnemsi, kuru
mevvemsi kokulara sahip. Damakta asiditesi canlı, öte yandan kıvamı dolgunca,
içimi çok zevkli. Meyvemsi;
baharlı türlerde var. Dengeli
bir kırmızı, iki üzümün güzel bir
evliliği.
|
Üreticinin Kapadokya'daki ballarında
yetiştirilen Emir ve Narince üzümlerinden yapılıp kaya oyma kavlarda
dinlendirilmiş. Yeşil röfleli alım
sarısı renginde. Kokusu hafiften elma kompostosunu çağrıştırır. Damakta da pişmiş
elmamsı tatlar var. Eskitilmekle çok
şey kazanmamış bir şarap.
|
Elazığ ve Diyarbakır'ın Oküzgözü,
Boğazkere üzümlerinden, kaya oyma kavlarda altı yıl dinlendirilmiş. Lâciverdi kırmızı renkte. Vişne ve hafif toprak kokulu. Ağızda sivri, asit
yüksek. Vişnemsi bir tadı var. 6 yıl dinlendirmenin yumuşatamadığı,
asidin dimdik ayakta durduğu, orta gövdeli, dengeli olmayan sivri bir şarap. “Seneler”in eski rekolteleri fazla yorgundu, bu da
fazla diri!
|
Doluca'nın Güneydoğu'nün Bogazkere'si
ile Marmara'nın Gamay ve Senso üzümlerinden yaptığı, 8 ay Fransız meşe
fıçılarında bekletilmiş şarabı. Mavi röfleli
yakut renkli. Burunda fıçıdan gelen hafif is ve vanilya çağrışımları var.
Damakta hafif, ince Vanilya ve böğürtlensi
tatlar his sediliyor. Yumuşak ve hafif, geçen yılların Antik'leri gibi güçlü ve dolgun değil.
|
TEKİRDAĞ
Çiçeksi ve meyvemsi
Safir 2000
|
FRANSA
Hoş
kokulu, hafif
Attitude
Sauvignon
2001
|
FRANSA
Hafif, aperitif
Pascal Jolivet
Sancerre
2001
|
FRANSA
Narenciyemsi,
dolgun
Pascal Jolivet
Pouilly-Fume
2001
|
Doluca'nın Ege bölgesinin Misket
üzümlerinden yaptığı light yarı-tatlı şarap. 35 cl.lik şişede. Fransa'dan
akın madalyalı. Altın sarısı renkli.
Burunda zengin bal, kayısı ve çiçek kokuları hissediliyor. Damakta son
derece dolgun ve kıvamlı. Olgun
şeftali, kıyısı tadında. Şekerliliği çok dengeli, iç baymıyor. Aperitif ve
dijestif olarak zevkle içilebilir.
|
Sancerre bölgesinin ünlü üreticilerinden
Pascal Jolivet'in yeni lanse ettiği kitlesel şarabı. Çok açık yeşil renkli.
Greyfurt ve tropik meyveleri çağrıştıran kokulara sahip. Damakta bunlara çiçeksi tonlarda ekleniyor. Diri, canlı,
aromatik bir beyaz. Ancak gövdesi fazla
ince ve hafif. Aperitif olabilir, balıkla da yudumlanabilir.
|
Loire vadisindeki Sancerre bölgesinin
yenilikçi üreticilerinden Pascal Joliveı'nin jenerik şarabı. Yeşil röfleli açık sarı. Armut, elma gibi
olgun meyve kokulan var. Damakta
ince, dengeli, zarif. Olgun
meyveler damakta da hissediliyor. Aperitif içilebilecek, meyvelerle bile yudumlanabilecek bir şarap, güçlü yemeklerle ezilebilir.
|
Loire vadisinin Sancerrelere göre dolgun
ve gövdeli şarap veren bir apelasyonundan. Yeşil röfleli açık sarı. Greyfurt ve limon çiçeği kokulan burnu
büyülüyor. Damakta yoğun, dolgun, gövdeli... Greyfurt tadı ağızda da belirgin
hissediliyor. Limon soslu balık yemekleriyle
çok iyi gidecek bir şarap. Özellikle
de limonlu tereyağı “beurre blanc” soslularla...
|
RAĞBET ŞARABI (Yunatçılar) 2001
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Koyu kırmızı ama tuğlamsı röfleler belirmeye başlamış.
Koku: Burunda geçkin kırmızı meyve ve hayvan derisi kokuları
hissediliyor.
Tad: Baharat ve deri tadları belirmiş ama içimi de boşalmaya başlamış.
Yorum: Gençken dengeli ve
güzel olduğu izlenimi veren bîr şarap. Hızlı yaşlanmış.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Tuğla rengine dönüşmeye başlamış koyu kırmızı.
Koku: Burunda derinden baharat kokuları, gül ve kırmızı meyve
kokuları hissediliyor.
Tad: Pişmiş meyve aramaları algılanıyor. Ancak damakta zayıf.
Yorum: Geçkin bir şarap
|
TELLİBAĞ 2001
(Sevilen) Carignan – Adakarası
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık yakut renkli.
Koku: Burunda topraksı kokular var.
Tad:Biraz mayhoş. Hafif bir sivrilik de var.
Zor içimli, öte yandan damakta da kısa kalıyor.
Yorum: Dengeli olmaktan
uzak bir şarap.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık yakut rengi.
Koku; Burunda kırmızı orman meyveleri hissediliyor.
Tad: Ağızda geçkin meyve aramaları var. Damakta dengeli.
Yorum: Rahat içimli bir sofra şarabı.
|
DOLUCA 2001
(Senso-Karasakız-Çalkarası)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Turuncu ve kahverengi yansımaları olan açık kırmızı.
Koku: Aromatik olarak zayıf.
Tad: Temiz ve düzgün bir şarap, iddialı değil ama yumuşak, yuvarlak ve
dengeli.
Yorum: Kalabalık
ortamlarda, partilerde, serin de inilebilecek bir şarap. Tipik “sergi açılışı”
şarabı!
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Turuncu röfleli yakut rengi.
Koku: Burun zayıf. Çok hafif çiçeksi kokular algılanıyor.
Tad: Damakta dengeli. Kırmızı meyve aromaları var. Hafif taneli.
Oldukça rahat içimli.
Yorum: Sofra şarabı
olarak iyi bir şarap.
|
BOZCAADA RAĞBET
2000 (Yunatçılar)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Tuğla renkli.
Koku: Burunda çürük yaprak kokulan var. Geçkin.
Tad: Damakta da geçkin, baygın. Hayvan derisi tonlarına tatlımsı izler
karışıyor. Boşalmaya başlamış.
Yorum: Daha tazeyken
belki hoş bir şaraptı. Hızlı inişe geçmiş.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Tuğla rengine dönüşmüş.
Koku: Burunda derinden baharat kokuları hissediliyor.
Tad: Geçkin ve pişmiş meyve aromaları var. Ancak damakta zayıf.
Yorum: Geçkin bir şarap.
|
BORTAÇİNA 2000
(Adakarası)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Bordo renkli ama tuğlamsı röfleler de belirmiş.
Koku: Geçkin kırmızı meyve kokulu.
Tad: inişe geçmeye başlamış ama damakta çok dengeli ve rahat içimli.
Yorum: Adakarası üzümünün
güzelliğini yansıtan, hoyratça unutulduğunu ve ihmal edildiğini hatırlatan
bir şarap.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Koyu yakut rengi. Renk çok hafif turuncuya dönmeye başlamış.
Koku: Canlıe çekici kırmızı meyve kokuları.
Tad: Ağızda yuvarlak, dengeli meyve aromaları devam
ediyor.
Yorum: Rahat içimli, iyi
bir sofra şarabı.
|
DİMİTRAKOPULO
2001 (O.L.Aral) Bozcaada ve Mürefte Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık yakut renkli.
Koku: Geçkin
kırmızı meyve kokuları ön planda. Gül ve şeftali izleri de var.
Tad: Ağızda geçkin, itici, rahatsız edici. Ham deri çağrışımlı tadlar
hissediliyor.
Yorum: Yorum yok.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm:Hafif turuncuya dönüşmeye başlamış açık yakut rengi.
Koku: Başlangıçta ön planda olan kötü kokular zamanla hafifliyor.
Yerini belli belirsiz olgun meyve kokuları alıyor.
Tad: Anızda dengesiz. Sirkemsi aromalar hissediliyor.
Yorum: Zayıf bir şarap
|
EFES GÜNEŞİ
2001 (Yazgan) Horozkarası Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık yakut renkli.
Koku: Yoğun vişne ve baharat kokuları burnu fethediyor,
Tad: Damakta hafif ve ince, vişnemsi tadlar ön planda. Çok dengeli ve
hoş. Serin de içilebilecek bir şarap.
Yorum: Bir sofra şarabı
böyle olmalı!
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık kırmızı.
Koku: Deriyi andıran kokular ön planda, geriden olgun meyve kokuları
da geliyor.
Tad: Ağızda yuvarlak, tanenleri yumuşak. Meyvemsiliği zengin bir sofra
şarabı.
Yorum: Yumuşak içimi olumlu puan.
|
GÜZEL MARMARA
2001 (Tekel) Marmara Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık kırmızı, turuncu röfleli.
Koku: Burunda yıllanmış şaraplarda görülen hayvan derisi kokulan
hissediliyor.
Tad: Damakta yumuşak, hafif. Ancak hayvansı çağrışımlı tadlar keskin
ve baskın Bir genç şarap için
yadırgatıyor.
Yorum: 2 yıllık bir şarap
olmasına rağmen çok yaşlı gibi, hızlı göçmüş
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Turuncuya dönmüş açık yakut.
Koku: Ön burun itici. Hayvansı kokular ağırlıkta Zamanla bunun yerini
olgun meyve kokuları alıyor,
Tad: Geçkin kırmızı meyveler ve pestil çağrışımlı. Damakta dengeli.
Yorum: iyice
havalandıktan sonra keyifle içilebilecek bir şarap.
|
PERİ BACASI
2001 (Turasan) Öküzgözü-Boğazkere-Dimrit Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm; Tuğla rengine dönmeye başlamış.
Koku: Burunda pestil ve baharat çağrışımlı.
Tad: Yumuşak, ince. Dengeli ve rahat içimli. Olgun kırmızı meyve ve
baharat çeşnili.
Yorum: İki kaliteli üzüm Dimrit'e
payanda olmuş ama şarap iniş çizgisinde. İçilecekse hemen içilmeli
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Renk turuncuya dönmeye başlamış.
Koku: Zayıf. Ham meyve kokulu.
Tad: Ağızda pek dengeli değil. Damakta hafif tatlımsı bir tad
bırakıyor.
Yorum: 2001 rekoltesi olmasına rağmen hızla yaşlanmaya başlamış. Ancak
yine de
rahat içimli bir şarap.
|
PİKNİK 2001
(O.L.Aral) Bozcaada Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Pembemsi, çok açık kırmızı renkli.
Koku: Burunda şeftali ve gül çağrışımları hissediliyor. Roze şarap
gibi!
Tad: Anızda yumuşak, ince, boşalmış. Damakta sadece antipatik geçkin
meyve
tadları kalıyor.
Yorum: Soğutularak
içilebilir.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Renk koyu pembe
Koku: Çilek ve kırmızı meyve kokuları hissediliyor.
Tad: Damakta zayıf. Asit-alkol dengesi yetersiz. Asidi yüksek.
Yorum: Dengesiz bir şarap.
|
BOZCAADA RAĞBET
1998 (Yunatçılar)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm; Koyu pembe renkli.
Koku: Olgun çilek kokuları belirgin hissediliyor. Geriden de gül...
Tad: Damakta da olgun çilek tadı var. Tadı damakta uzun kalıyor.
Dengeli, yumuşak, hoş bir sofra şarabı.
Yorum: 5 yıllık bir pembe
şarap olarak hayli iyi durumda!
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Canlı, koyu pembe.
Koku: Burun zengin. Kırmızı orman meyveleri hissediliyor.
Tad: Ağızda geçkin ve baygın meyve aramaları algılanıyor.
Yorum: Burunda vaadettiği
zenginliği damakta devam ettirememekle birlikte oldukça başarılı bir şarap.
|
BAĞCI ŞENSU
2002, Mürefte Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık kırmızı renkte. Neredeyse pembe!
Koku: Burunda itici, yanıksı kokular var.
Tad: Ağızda mayhoş, ham tadlar geliyor. Yumuşak içimli, kırmızıdan çok
roze şarap gibi. Hafif, zayıf bir şarap.
Yorum: Balıkla kırmızı şarap içmek isterseniz denenebilir.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Renk çok açık kırmızı.
Koku: Burun itici. Hayvansı kokular hâkim.
Tad: Ağızda boş, hafif geçkin meyve aramaları algılanıyor.
Yorum: Zayıf bir kırmızı şarap.
|
DİKMEN 2002
(Kavaklıdere)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık yakut renkli.
Koku: Burunda ham meyve kokuları ön planda.
Tad: Damakta da ham, ekşimsi, tırmalayıcı. Tanenleri rahatsız ediyor.
Sivri, zor içimli.
Yorum: Mutlaka içecekseniz karafa süzün, biraz havalandırıp
yumuşamasını sağlayın.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Parlak yakut rengi.
Koku: Burunda ham meyve kokuları hissediliyor.
Tad: Ağızda sivri, buruk. Dengeli değil.
Yorum: Damakta rahatsız edici bir şarap.
|
PAMUKKALE 2002
(Çalkarası-Boğazkere)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Koyu yakut renkli.
Koku: Burunda baharatsı, bibersi kokular hissediliyor. Giderek kiraz
da beliriyor.
Tad: Damakta biraz keskin ve sivri. Tanenli, buruk, zor içiliyor.
Yorum: Bir yıl
bekletilmeli veya şimdi içilecekse karafa süzülüp biraz bekletilerek
yumuşatıldıktan sonra içilmeli.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Yakut rengi.
Koku: Burunda tarçın, kırmızı meyve kokuları algılanıyor.
Tad: Ağızda tanenli, sert.
Yorum: Temelde düzgün bir şarap. Bir yıl beklediği takdirde daha
olumlu özellikler
kazanabilir.
|
ÇUBUK 2001
(Tekel) Güneydoğu Horozkarası ve Sergikarası Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Pembeye çalan açık kırmızı renkli.
Koku: Ham meyve kokulu.
Tad: Ağızda ince, hafif. Ham meyve tadları ağızda da var. Temiz bir
şarap ama
içimi boş. Damakta birşey bırakmıyor.
Yorum:
Serinletilerek içilebilir.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık kırmızı renkli.
Koku: Burun itici. Ham meyve kokuları hissediliyor.
Tad: Ağızda aramaları zayıf, Çok hafif ham meyve aramaları
hissediliyor.
Yorum: Vasat bir sofra şarabı.
|
TELLİBAĞ 2001
(Sevilen) Selillon-Sultaniye
|
|
Mehmet YALÇİN
Görünüm: Yeşil altın renkli.
Koku: Burunda
ham üzüm, adeta koruk suyu gibi çağrışımlar uyandırıyor.
Tad: Dengeli,
rahat içimli, dolgunca. Ama Sultaniye'nin aromatikliği hissedilmiyor,
meyvemsi bir canlılık da pek yok. "Ortadan giden" biraz düz bir
şarap.
Yorum: Yaz sofralarında
içilebilir.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Renk açık sarı.
Koku: Ön burunda ekşi, ham meyve kokulan var. Derinden hafif kayısı
kokusu burna çarpıyor.
Tad: Ağızda dolgun. Pişmiş meyve aramaları hissediliyor.
Yorum: Oldukça dengeli bir beyaz şarap.
|
ÇUBUK 2000
(Tekel) Orta Anadolu Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Yeşilimsi açık sarı renkte.
Koku: Burunda geçkin, baygın, itici.
Tad; Kapadokya'nın Emir üzümünden gelen tipik elma çağrışımları
hissediliyor, Ancak geçkin, baygın ve tatlımsı.
Yorum; Asidite diri olsa,
taze meyve tadıyla zevkle içilen bir şarap olabilirdi. Keşke daha taze
piyasaya verilse.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık sarı.
Koku: Burunda itici kokular hissediliyor.
Tad: Ağızda geçkin. Yeşil meyve aramaları hissediliyor.
Yorum: Çekici olmayan,
oldukça zayıf bir şarap.
|
GÜZEL MARMARA
2000 (Tekel) Marmara Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Altın şansı renkli.
Koku: Burunda aromatik değil, hafiften yaprak ve demli çay çağrışımlı.
Tad: Yaprak ve pişmiş
meyve çağrışımlı. Biraz baygın. Rahat içiliyor, tırmalamıyor.
Yorum: Sanatçıların,
züğürt ntelektüellerin, öğrencilerin, berduşların “kült” şarabı. Sevenlerini
mahcup etmiyor.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık saman rengi.
Koku: Burunda pişmiş elma kokuları hissediliyor.
Tad: Ağızda da pişmiş elma aramaları devam ediyor. Oldukça dengeli.
Yorum: Kuşaklar boyu pek
çok şarapseverîn ilk tattığı şarap olan Güzel Marmara, hâlâ ününe lâyık
olduğunu gösteriyor.
|
DOLUCA 2002
(Karasakız-Çalkarası)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Somon pembesi renginde.
Koku: Burunda çok hafif gül kokusu hissediliyor. Aromatik değil.
Tad: Yumuşak, yuvarlak, ince, rahat içimli. Hafif meyve çağrışımları
da var. Damakta hayli kısa.
Yorum: Temiz, hatasız bir
şarap. Keşke daha meyvemsi olsaydı. Aperitif olarak içilebilir.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Soluk pembe.
Koku: Burun zayıf. Çok hafif dağ çileği kokusu hissediliyor.
Tad: Ağızda rahat içimli, ancak aroma ve bukeleri zayıf.
Yorum: Sıradan bir şarap.
|
PAMUKKALE 2001
(Çalkarası)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Gül pembesi renkli.
Koku: Burunda
da otsu kokular algılanıyor. Pembe şarabın çiçeksi ve meyvemsi beklentilerini
vermiyor.
Tad: Yumuşak, rahat içimli ancak asidite düşük ve meyvemsilik pek
hissedilmiyor. Dolgun kıvamlı ama düz
Yorum: Keşke daha taze olsaydı.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık pembe.
Koku: Burunda yeşil erik ve ham meyve kokuları.
Tad: Ağızda çekicilikten yoksun. Belirgin bir kimliği yok. Aroma ve
bukeleri zayıf.
Yorum: Bir çöze şaraptan
beklenen çekiciliğe sahip değil.
|
PERİ BACASI
2001 (Turasan) Kapadokya Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Altın sarısı. Koku: Hafif yanık, pişmiş meyvemsi kokular
var.
Tad: Dolgunca, yuvarlak. Emir üzümünden gelen elma tadları
hissediliyor.
Yorum: Temiz, düzgün,
yemeklere eşlik edebilecek bir şarap.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Saman sarısı.
Koku: Burun hafif narenciye kokuları algılanıyor.
Tad: Ağızda dolgun. Geçkin meyve aromaları.
Yorum: Rahat içimli,
zarif bir sofra şarabı
|
PİKNİK 2001
(O.L.Aral) Bozcaada Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm; Yeşil altın renginde.
Koku: Burunda şeftaliyi andıran çağrışımlar uyandırıyor.
Tad: Ağızda da ilk anda meyvemsilik hissediliyor. Ama finalde insanın
İçini bayan bir baygın tad ve itici bir ekşimsilik kalıyor.
Yorum: Dengeli olmaktan
uzak bir şarap.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Yeşilimsi açık sarı.
Koku: Burunda itici kokular hissediliyor.
Tad: Ağızda dengesiz. Ham meyve aramaları algılanıyor.
Yorum: Zayıf bir şarap.
|
RAĞBET ŞARABI
(Yunatçılar)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Koyu altın sarısı renkli.
Koku: Burunda oksidasyon sonucu meydana gelen, seriyi andıran kokular
var. Fındık, çürümüş yaprak...
Tad: Damakta da oksidasyon tadları hissediliyor. Baygın, tatlımsı,
ağır.
Yorum: Plastik tıpadan
sızan hava şarabı bozmuş.
|
Ahmet ORS
Görünüm: Açık altın rengi.
Koku: Burun itici. Asetonu anımsatan olumsuz kokular alınıyor.
Tad:Damakta genel yapısı oldukça dengeli bir şarâp. Ancak okside olmuş.
Yorum: Tek örnek okside
çıktığı için olumlu değerlendirme yapmak mümkün değil.
|
DOLUCA 2001
(Semillon-Sultaniye)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık, yeşilimsi sarı renkte.
Koku: Canlı, taze üzüm, çağla ve şeftali çağrışımlı. Tropik meyve
izleri de var.
Tad: Damakta hafif ve düz. Burundaki aromatik zenginlik ağızda yok.
Ancak temiz ve rahat içimli.
Yorum: Aperitif olarak
iyi gidebilecek bir şarap.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Renk açık saman sarısı.
Koku: Burunda üzüm, narenciye, özellikle mandalina kokulan hâkim.
Tad: Ağızda pişmiş meyve aramaları zayıf olarak algılanıyor. Ancak
burun kadar
zengin değil.
Yorum: Oldukça dengeli
bir sofra şarabı
|
EFES GÜNEŞİ
2001 (Yazgan) Sultaniye Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Yeşilimsi açık sarı, hafif mat.
Koku: Çok çekici şeftali ve kayısı kokulu.
Tad: Damakta da aynı tadlar var. Sultaniye'nin tüm hoşluklarını
yansıtıyor. Düz, hafif, ince, derinliksîz. Ama çok sevimli...
Yorum: Arkaik
görüntüsünün arkasında, canlı ve modern bir şarap yatıyor. 2 yıl geçmesine
rağmen canlılığı yitmemiş.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Renk, yeşile çalan çok açık sarı.
Koku: Burun temiz. Hafif şeftali, narenciye kokuları algılanıyor.
Tad: Ağızda dengeli, aromatik. Meyve aromaları zengin.
Yorum: Dengeli, fiyat-kalite
orantısı çok olumlu bir şarap
|
BORTÇINA 2002
(Semillon)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Altın sarısı renkli.
Koku: ilk
burundaki itici, antipatik koku zamanla dağılıyor. Burun aromatik olarak
zayıf.
Tad: Damakta ağır, baygın, tatlımsı.
Yorum: Zor içimli,
dengeli olmayan bîr şarap. Genç beyaz şarap tazeliği yok.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Saman sarısı
Koku: Burunda hayvansı kokular yok olunca hafif tütün ve yeşil elma
kokusu hissediliyor.
Tad: Pişmiş meyve aramaları algılanıyor. Damakta hafif tatlı. Ancak
genelde uyumsuz.
Yorum: Sıradan bir sofra
şarabı.
|
KAVAK 2002
(Kavaklıdere)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Yeşil röfleli açık san renkli.
Koku: Zerdali, ham şeftali ve çağla kokulu.
Tad: Düzgün, temiz, dengeli. Damakta kısa ama bir sofra şarabından
bekleneni veriyor. Rahatsız etmeden, itici olmadan asgari bir şarap zevkini
tatmin ediyor.
Yorum: Kalabalık
partilerde, yaz davetlerinde ideal. Aperitif olarak da...
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık saman sarısı.
Koku: Burunda çiçeksi kokuların yanı sıra yeşil meyve kokuları
hissediliyor.
Tad: Ağızda kıvamlı. Yeşil meyve aramaları hâkim.
Yorum: Dengeli, rahat
içimli bir sofra şarabı.
|
BAĞCI SEMİLLON
2001
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Parlak, açık sarı.
Koku: Burunda itici kimyasal kokular var. Sanki tırnak cilâsı!
Tad: Ağızda da baygın bir şarap. Genç bir Semıllon diriliği yok.
Asidite düşük, yavan.
Yorum: Damakta kısa
kalan, dengeli olmaktan uzak bir şarap.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık saman sarısı.
Koku: Burunda itici kokular mevcut. Bu kokular nispeten dağıldığında
geride zayıf
bir burun kalıyor.
Tad: Ağızda pek dengeli değil. Yavan.
Yorum: Damakta uyumsuz,
dengesiz bir şarap.
|
DİMİTRAKOPULO
2001 (O.L.Aral) Bozcaada ve Mürefte Üzümlerinden
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Çok açık sarı renkli.
Koku: Burunda itici pişmiş meyve kokuları geliyor.
Tad: Ağızda ekşimsi, yavan, boş. Baygın ve yorgun bir beyaz.
Yorum: İçilebilir ama haz
vermez.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Açık saman rengi.
Koku: Burunda pişmiş elma kokuları hissediliyor.
Tad: Ağızda da pişmiş meyve aromaları sürüyor. Ancak damakta pek
dengeli değil.
Yorum: Vasat bir şarap
|
PAMUKKALE 2001
(Emir-Semillon)
|
|
Mehmet YALÇIN
Görünüm: Açık sarı renkli. Yeşil röfleler de hissediliyor.
Koku: Narenciye kokuları, özellikle de greyfurt belirgin.
Tad: Ağızda hafif mayhoş, asîdite diri. Dolgunca bir kıvamı var.
Yorum: Tazeleyici,
ferahlatıcı bir yaz şarabı olabilir.
|
Ahmet ÖRS
Görünüm: Renk saman sarısı.
Koku: Burunda hafif çiçeksi kokular algılanıyor.
Tad: Ağızda dolgun olmamakla birlikte çiçeksi aramalar mevcut. Hafif
narenciye
aramaları da hissediliyor.
Yorum: Rahat içimli bir
beyaz şarap.
|
Yorum Gönder